ÇAĞIN PROBLEMİ TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI
Günümüzün en temel problemlerinden birini teknoloji bağımlılığı oluşturuyor. Çağın problemi teknoloji bağımlılığı günümüzde en büyük sorun. Teknolojinin hayatımıza girmesi ile birlikte günlük yaşamımızdan, yaptığımız işin yanı sıra eğitimden bilime katkılarını görmezden gelmek imkânsız olacaktır. Fakat birçok çocuğun eğitim hayatına katkı sunan teknoloji çoğu zaman teknolojinin esiri olarak kendilerini hapsedebiliyor.
Peki Teknoloji Bağımlılığını Yenmek İçin Neler Yapabiliriz?
Çoğumuzun adeta dert yandığı konular başında çocuğumun elinden tablet ve telefon düşmüyor, ekran başından neredeyse hiç ayrılmıyor gibi problemler oluyor desem sanırım bana katılan çok işi olacaktır. Peki, çocuklarımızı bu bağımlılıktan kurtaracak neler yapabiliriz denildiğinde her çocuğa bireysel bir metot uygulanmasını belirtmem gerek öncelikle. Fakat sizlere genel geçer bir kaç ipucu olması için öneride bulunmam gerekirse akşam yemeklerine vurgu yapmam gerekecek.
Akşam Yemekleri Her Aile İçin Önem Taşır
Çünkü ev halkını bir araya getiren, tüm bireylerin aynı anda birlikte zaman geçirmesini sağlayan güzel bir aktivitedir aynı zamanda. Ailenin bir araya geldiği en değerli zaman dilimidir. Bu sebeple yemek zamanında başka bir iş yapmayın. Yemek zamanını geniş tutun. Masada bolca sohbet edin. Gün değerlendirmesi yapın. Yemeği sadece açlığınızı gidermek için değil, aile üyelerini bir araya getirmek için bir araç olarak görün.
Tensel Temas Çocuklarımız İçin Önem Taşır
Çocuklar sevildiğini bilmek ister. Bu onlar için anlam taşısa da aile bireylerinin tensel temasları onlar için sevginin kanıtı niteliğindedir diyebilirim. Aynı zamanda bağlanma duygularını uyandıran en büyük araçtır. Çocuğunuzu bilgisayardan uzak tutmak istiyorsanız terapi edici dokunuşlar uygulamanız gerekir. Omzuna elinizi koyarak çocuğunuzun ihtiyacı olan sevgi ve güveni ona sağlayın. Yalnızlık duygusu çocukları daha fazla teknolojiye yöneltecektir.
Sessizlik Saatleri Oluşturun
Akşamları 30 dakika sessizlik saati oluşturmak çocuklar için kendilerine zaman ayırma fırsatını oluşturacaktır. Sessizlik saatinde ,ailenin tüm üyeleri aynı anda sessizlik ortamında bulunursa aile birliği ile birlikte bağlarda kuvvetlenmiş olacaktır.30 dakikalık bu zaman diliminde hiç kimse konuşmadan kitap okuma etkinliği düzenlenebilir. Tercih etmeyen birey ise sadece sessizlik ortamında var olabilir.
Ev içerisinde söyleşi ortamı gerçekleştirin
Teknoloji bağımlılığını azaltan en önemli ilişki yöntemleri arasında söyeşi ortamının aktif rolü vardır. Çocukların keyifle dinleyecekleri anlatılar oluşturmak, canlandırmalar yapmak, çocuğun gün içinde dolan zihninin boşalmasına konuşma fırsatları oluşturarak izin vermek, çocuğun teknoloji ile olan ilgisini azaltır. Yasaklar koymak ,sınırlar çizmek ve kurallar oluşturmak tek başına çözüm yöntemi oluşturmayacaktır.
Vildan Kara Öztürk (Aile Danışmanı)