Balıkesir; kültürü, halk oyunları, halk müziği, giyim ve kuşamı gözlerden kaçmıyor.
Balıkesir yöresinin bir kısmında Trakya müziği, bir kısmında ise Ege zeybeklerinin etkisi vardır. Beraberinde folkloru kentten kente, köyden köye obadan obaya değişiklikler göstermektedir. Dağ köyleri oyun ve müzikleriyle ova köylerininki arasında birçok ayırım vardır.
Dağ köylerinde kaşıklı oyunlar yaygındır. Ova köylerinde ise Güvende, zeybek oyunları ağırlık basar. Yörede kadınlarla erkekler ayrı yerlerde oynarlar. Uçları boncuklarla süslü, tahtadan yapılma kaşıklar halk oyunlarının vazgeçilmez aracıdır. Oyunlara teneke, kazan, tepsi ve bakır dipleri çalınarak eşlik edilir.
Giyim Kuşam Kadın giysileri de tıpkı oyunlar ve müzik gibi bölgeden bölgeye değişiklik gösterir. Kadınlar baslarına içi dolu; yazma denen pul boncuk ve ovalarla süslü yemeni bağlarlar. Üzerlerine uç etek veya telli denen bir kıyafet giyerek bellerine şal takarlar. Altlarına pazen veya basmadan yapılma bol şalvarlar giyerler.
Erkekler fes biçimi başlık takarak kaba kumaştan yapılmış bir ceket giyerler. Börümcek denilen yakasız gömlek ve ağ bölümü geniş pantolon Balıkesirli erkeklerin giydikleri diğer kıyafetler arasındadır. Balıkesir’de hem kadınlarda hem de erkeklerde renk renk yünlerden örme çoraplar ve yemeni denilen bir tür ayakkabı yaygındır.
…Balıkesir’in Kültürel Özellikleri…